DSC04549

Als je op de fiets zit kan je behoorlijk gaan zweten. Zweten is een geniaal middel om af te koelen, echt zeer ingenieus. In het kort: Voor verdamping is warmte nodig en dat wordt onttrokken aan het zweet of wat er direct aan vast zit, je lichaam bijvoorbeeld. Vergelijk het maar eens met wat je voelt als je bezweet een heuveltje af rijdt. Je koelt snel af. Niet omdat de wind ineens koud geworden is, maar er vindt een versnelde verdamping plaats.

Helaas, voor ons, bevat het ingenieuze systeem een aantal foutjes. Het verdampingsproces werkt niet altijd even goed. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met de luchtvochtigheid. Als er al veel damp in de lucht hangt kan je zweet maar moeilijk verdampen. Soms zo erg dat het van je afdruipt. Zweet dat van je afdruipt is echt heel zonde. Het heeft geen nut gehad. Ook zorgt het er voor dat je interne computer nog meer zweet gaat maken om te proberen om je af te laten koelen. Dat gaat helaas echt niet werken en daarom heeft je lichaam wat hulp nodig. Het zweet moet afgevoerd worden.

Je zweet afvoeren kan heel snel met katoen. Katoen neemt heel snel vocht op. Maar vergeet katoen asjeblieffffft zo snel mogelijk. In outdoor sporten is katoen bekend geworden als “Death Cloth” omdat het moeilijk droogt en aan je lichaam plakt. Het enige mooie aan katoen is dat het goedkoop is en dat het fijn draagt als je niet wordt blootgesteld aan de elementen. Zelfs voor je sokken, tijdens het fietsen, is het kut. Je krijgt er blaren van.

Het zweet kan goed afgevoerd worden met een speciaal ondershirt. Het Nederlandse merk AGU maakt mooie ondershirts van mooie materialen. Zo hebben ze een shirt dat is gemaakt van gebruikte koffie. We hebben AGU even aan de tand gevoeld over het belang van een ondershirt. Wesley Dominicus, van AGU, was bereid om wat vragen te beantwoorden.

Waarom is het goed om zweet zo snel mogelijk af te voeren?

Een nat shirt om je lijf is onprettig en zorgt ervoor dat je sneller afkoelt. Daarnaast kan een natte huid sneller geïrriteerd raken. Het goed afvoeren van zweet via het ondershirt zorgt dus voor een comfortabelere fietsrit.

Tot welke tempratuur draag je, of adviseren jullie, een ondershirt?

Tijdens elke rit is de functie van een ondershirt van toegevoegde waarde. Bij zowel koud als warm weer fiets je prettiger met een goed ondershirt. Let er wel even op dat er speciale onderkleding voor warme omstandigheden en voor koude omstandigheden is.

Kan je ons iets meer vertellen over S.Cafe en hoe dit tot stand gekomen is? En wat is het voordeel van koffie boven zilverdeeltjes?

Tijdens een bezoek aan een koffie zaak zag de bedenker van S.Cafe een man om gebruikte koffie vragen. Hij vroeg zich af waarom iemand gebruikte koffie zou willen hebben. Zijn vrouw grapte dat het misschien was om zijn sport kleding in te bewaren zodat hij minder zou ruiken. Door die grap raakte de man geïnspireerd om de geur absorberende werking van koffie te kunnen verwerken in een stof. Het mooie van S.Cafe ten opzichte van zilverdeeltjes is dat het een volledige ecologisch verantwoorde methode is om geurabsorberende functie toe te voegen aan kleding. In het productie proces worden gemalen bonen gebruikt waar eerst een lekkere espresso van is gemaakt. Hierdoor vindt het afval van de koffiedrinker dus zijn weg naar de kleding van de fietser. Als je dit weet, smaakt je bakkie na afloop van je rit weer een stuk beter.

Kan je jullie shirts echt meerdere dagen dragen zonder dat je ruikt naar een uiensnijder?

Je moet uiteindelijk ook het S.Cafe shirt wassen. Wel zorgt de kleding ervoor dat je na een inspanning langer fris blijft ruiken.

Wat voor noviteiten kunnen we de komende jaren gaan verwachten?

Stoffen worden steeds lichter en zachter; waarbij in de toekomst elektronica een steeds belangrijkere rol gaat spelen om je te helpen beter te presteren.

AGU geeft Crankinnig een kadootje die wij aan jullie mogen wegggeven. Like dit bericht op Facebook en wij kiezen vrijdag de 17e een winnaar. Je kan een ondershirt van AGU winnen. De Secco Scandic White.

Bij dit shirt is het mogelijk om fris ruikend twee, soms wel drie dagen in hetzelfde hemd te fietsen. De nieuwe Scandic maakt gebruik van ingenieus Polygiene materiaal. Deze stof neutraliseert geuren en zweet door de groei van bacteriën te stoppen, voordat ze een nare geur gaan verspreiden. Gebaseerd op natuurlijk gerecycled zilverzout, brengt Polygiene vele voordelen met zich mee. Langere levensduur, minder bagage op uw fietsvakantie en met de goedkeuring van het Bluesign® komt Polygiene de meest milieuvriendelijke eisen voor textiel tegemoet. Blijf nu fris op pad met AGU Scandic. Dag, na dag, na…