fietsonderhoud

Het onderhouden van fietsen is iets waar elke fietser vroeg of laat tegen aan loopt. Handleidingen, boeken en internetpagina’s worden er op nageslagen om het stalen ros weer snel hollend te krijgen. Zen is ontstaan in India doordat Boeddha een bloem omhooghield en Ksyappa glimlachte. Hiermee gaf hij aan de woordloze essentie van de dharma begrepen te hebben. Zo voelde ik mij ook toen ik voor het eerst de blokjes van mijn voorrem verving. Ik hield een klein schroefje omhoog waarmee ik de kabel kon vastzetten. Dit kwam omdat ik het vermoeden had dat de schroefdraad kapot was. Na controle bleek de schroefdraad van het moertje beschadigd te zijn. Na wat gerommel in de gereedschapskist hield ik het nieuwe onbeschadigde moertje tegen de avondschemer die door het raam scheen. Even stond de wereld stil om mij heen. Dit kleine onderdeeltje ging ervoor zorgen dat ik veilig voor een vooruitsnellende auto tot stilstand zou komen. Ik glimlachte. Net zoals Ksyappa had ik de dharma begrepen. De natuurlijke wetmatigheid die ten grondslag ligt aan alle fietsmechaniek vervulde mijn brein.

Een aantal weken later had ik ook de logische werking van een derailleur door. Ik werd zo rustig van en vertrouwd met het onderhouden van mijn fiets. Het geduld om kleine priegelwerkjes te doen was altijd aanwezig. Het rustig tikken van de ketting tegen de tandbladen tijdens het afstellen van de derailleur in combinatie met de regen die tegen het raam tikte maakt het geheel nog rustgevender. Op dat moment was er nergens anders waar ik beter kon zijn. Daarnaast regende het toch, dus fietsen was ook niet de meest aantrekkelijke optie. Zen legt de nadruk op za-zen: meditatie als middel tot verlichting. Zazen betekend letterlijk zittend mediteren. Aangezien dit pijnlijk kan zijn voor een ongetraind lichaam wordt er ook lopend gemediteerd. Na mijn fietsonderhoud kwam ik tot een ontdekking, een moment van verlichting. Mediteren kan ook sleutelend aan een fiets.

The Hemingway of Bikes