402e640751f5c604e9c64632ea9f4db9If it’s not on Strava, it didn’t happen. Met die social-mediaeske gedachte heb ik zo ongeveer een jaar geleden de Strava app op mijn telefoon gezet. Niet zozeer om te pochen met mijn aantal kilometers, dat zijn er in mijn geval namelijk niet zoveel. Wel om mijn ritten voor mijzelf wat inzichtelijker te maken. Maar daarin opende zich al vrij snel de wereld van verborgen snelle segmenten, onmogelijk haalbare KOM’s en indrukwekkende statistieken van professionals (interessante extra informatie tijdens de Tour De France). En door dit alles toch de drang naar het maken van meer kilometers.

De app heeft alleen een handicap. Hij staat op je telefoon. Dat betekent batterijverbruik met het risico op een lege telefoon. Het daaropvolgende deel van de rit wordt dus niet geregistreerd, of onhandiger, bij geval van pech kunnen er geen hulptroepen gebeld worden. Een smartphone is daarbij een vrij kwetsbaar en kostbaar apparaat, dus ik vind het veiliger om ‘m in een speciaal waterdicht hoesje in m’n achterzak te stoppen. Betekent dus dat ik de informatie over m’n rit niet direct paraat heb. Bij even stilstaan moet ik snel in m’n achterzak duiken om m’n rit op pauze, danwel stop te zetten (m’n gemiddelde!). Vind ik niet ideaal. Daarbij komt nog dat lange fietshandschoenen niet werken met een touchscreen. Moet ik dus ook nog uittrekken. Gedoe.

Om tijdens ritten de meest basale informatie weer te kunnen geven, had ik mijn racefiets voorzien van een vrij simpele fietscomputer: de Pro Digi 5ive. Een traditioneel computertje met een spaakmagneetje. Draadloos, dat wel. Hij gaf de (gemiddelde) snelheid en de totale afstand, verder eigenlijk niet zoveel. Geen GPS, dus routes vastleggen was er niet bij. Prima apparaatje, alleen ben ik in het bezit van een racefiets én een baanfiets. Het per rit over moeten zetten van m’n fietscomputer, werd het doorslaggevende argument voor de upgrade naar een aparte GPS fietscomputer.

photo 1Omdat hartslag en cadans (zie ook de Bryton Ryder 21 review) mij niet zoveel interesseren, ben ik voor een basic instapmodel gegaan: de Garmin Edge 200. Twee vliegen in één klap. Mijn telefoon kan in m’n achterzak blijven (zonder dat Strava draait) en door beiden fietsen te voorzien van een SRAM Quickview houder, is wisselen van fiets een stuk makkelijker. Geen losse onderdelen, alleen de Garmin.

De eerste indruk is goed. Een compact en eenvoudig apparaatje, zonder vergaande instellingen. Aanzetten, lengte & gewicht invullen en gaan. Zodra je ‘m aanzet gaat hij zoeken naar een GPS signaal, als je buiten staat heeft hij deze ook vrij snel gevonden. Regen deert ‘m niet, door de IPX7 geclassificeerde behuizing. De batterij houdt het zo’n 14 uur vol, wat ik van mijn telefoon niet (meer) kan zeggen.

photo(1)Er is een mogelijkheid voor het opslaan van koersen en rondes, zelfs een basic vorm van navigatie. Al zie ik mijzelf deze mogelijkheden niet zo snel gebruiken. De GPS ontvanger is hetzelfde als die van de duurdere Edge 500, al bepaalt deze bij de Edge 200 ook hoogte. De Edge 500 is voorzien van een barometrische hoogtemeter, vele malen nauwkeuriger. Gelukkig is Nederland over het algemeen vrij vlak.

De eerste rit met de Edge 200 is inmiddels gereden. Op zaterdag 19 juli reden we tijdens de Jour Du Tour een kleine 60 kilometer. Hoewel de Edge 200 tijdens het rijden geen klokje toont, zie je wel de totale kilometers, duur van je rit en je (gemiddelde) snelheid. Een stuk meer dan m’n oude Pro Digi 5ive. Pauzeren en/of stoppen gaat automatisch. De Garmin merkt wanneer je ergens stilstaat en gaat vanzelf op een pauze stand. Zo registreert hij slechts de daadwerkelijke fietstijd. Erg handig, als je bijvoorbeeld even een bandje moet vervangen.

Het uploaden van rit informatie is vrij eenvoudig. Via Strava.com kun je direct je rit uploaden door de Garmin via USB aan te sluiten (even de Gramin plug-in installeren). Bij mijn eerste rit bleek wel meteen dat de directory van de Garmin ‘corrupted’ was, waardoor ik ‘m niet kon uitlezen. Dit was uiteindelijk vrij eenvoudig te herstellen door via eigenschappen de standaardinstellingen te herstellen. Ik ga er vanuit dat dit éénmalig was. De upload is uiteindelijk gewoon gelukt en kun je hier terugvinden.

Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat ik toch ook de ANT+ functies ga missen.