Beelden: Barlo Crosshard – Nabewerking: Wouter Beugelsdijk
Tekst: Jaap In de Betouw

Met onderstaande oproep door Fixedpott op een willekeurige donderdagochtend werden wij ineens enorm gegrepen:

Moin, da am Sonntag gute Wetteraussichten sind und (fast) alle Fixedpottpatienten in Dortmund sind:

Group Ride Sonntag…

Geplaatst door Fixedpott op donderdag 10 maart 2016

En op die zondag stonden we zonder echte reden in Dortmund.

De rit begon erg Duits, netjes twee aan twee reden we de stad uit. Rode verkeerslichten zijn daar schijnbaar ook voor fietsers om bij stil te staan en richting geef je aan als je niet rechtuit gaat. Voordat ik hier aan gewend was veranderde het landschap in heuvelachtige bossen en riep een van de Duitsers: “this is really steep, it can’t be done with fixed gear bike”. Nietsvermoedend ging ik volle bak, maar na de eerste verkeersdrempel zat mijn hartslag op 190 BPM en mijn benen vol melkzuur. Gelukkig zat de eerste 100 hoogtemeters en 10 kilometer er op!

Vervolgens was het 80 kilometer alleen maar afzien en afdalen. Bij elke klim moest ik op de steile delen terug naar de 35/25 (lichter had ik niet bij me) en kilometers klauteren met een cadans van iets van 10 RPM ofzo? Kan dat? Gelukkig kwam op elke klim een van onze oostelijke vrienden mij ophalen: “Yes this is a bit more steep compared to Holland yes?”. Yes…

Na 90 kilometer marteling waar ik geen Nazi-grap over ga maken was daar dan weer ons startpunt. Voor mij een verademing, voor onze vrienden het signaal om lekker naar huis te gaan en vooral niet even wat drinken achteraf, bijzonder. Gelukkig was de curryworst onderweg wel echt heel chill.