tdfkijken

Mensen die de Tour de France saai vinden, hebben het nog nooit op de juiste manier gevolgd. Daarom hier onze spoedcursus Tour de France kijken voor dummies. Met deze tips hopen we dat er meer mensen van deze fraaie drie weken kunnen genieten!

Lees je in

2015_18

Inlezen, wellicht de allerbelangrijkste stap van het Tour de France kijken wordt door vele overgeslagen. Juist dit onderdeel maakt de tourervaring niet alleen leuker maar ook langer! Wie wil dit nou niet? Voorpret!

Lees je in over de etappes. Wat maakt elke etappe interessant? Sla de ogenschijnlijk saaie vlakke etappes niet over maar kijk wat er voor onverwachte obstakels te vinden zijn. Bijvoorbeeld kasseienstroken of een hele weg tegenwind. Of wellicht is het net een dag voor de rustdag, wanneer iedereen er helemaal doorheen zit. Daarnaast kan je bijvoorbeeld van elke col het profiel opzoeken en bedenken hoe het is als jij die col zou moeten beklimmen. Lees de weersvoorspellingen en verlekker je met de kans op storm.

Lees je in over de renners. Welk team neemt welke renner mee? Wie zijn de kopmannen, wie de sprinters? Welke jongens zijn leuke aanvallers of wie denk je dat de kanshebber is voor de rode lantaarn? Wie gaat in welke etappe scoren en wie hopeloos falen? Ook is het goed om van de kanshebbers eens te kijken wat ze in de recente geschiedenis gepresteerd hebben en of ze in vorm zijn. Of je verder verdiepen in mogelijke ploegentactieken door te kijken hoe ze het team in elkaar gestoken hebben.

Een leuk boek voor de beginnende tourkijker is Handboek Tour de France. Hierin voorziet Michael Boogerd je in één klap van een groot deel van de benodigde informatie. Of koop de tourgids zodat je alle informatie altijd in handbereik hebt.

Vul een tourpoule in

Nu je voor je gevoel ALLES weet over de aankomende Tour de France kan je deze kennis alvast gaan beproeven. Maak met je vrienden en collega’s een Tourpoule aan! In een Tourpool kan je vaak een dreamteam samenstellen aan de hand van een bepaald budget en deze inzetten op bepaalde etappes. Speel voor de eer of leg allemaal een paar euro in de pot om het extra spannend te maken.

Het invullen van een poule dwingt je om jezelf nog meer te verdiepen in de Tour en ook in de mindere goden die mee doen. Wie is jouw Dark Horse?

Meld je ook aan op de Crankzinnig tourpoule!

Volg een onbekende renner

zak

Zoek een renner in het peleton waar je nog nooit van gehoord hebt. Iemand die nog nooit iets gewonnen heeft. Een knecht van een knecht. De éne met die gekke naam of gekke snor. Of een leuk rugnummer, het maakt niet uit, maar je bent voor deze Tour de France fan van deze renner. Volg hem op Twitter, Facebook en Instagram. Juich als hij in beeld is en kijk elke dag op welke plek hij geëindigd is. En met een beetje mazzel reageert hij op jouw enthousiaste Tweets of reacties!

Vorig jaar volgden wij Zak Dempster; wie wordt het dit jaar?

Waag een gokje

Is de poule alleen niet spannend genoeg, of heb je niemand om mee te spelen? Gooi een tientje op Unibet en zet elke dag een paar kwartjes in. De etappes eindigen dan niet met “weer geen Nederlander gewonnen”, maar met “Yes! Weer die duitser!”. Daarnaast kun je met een beetje mazzel met dat zelfde speelgeld ook de Vuelta spannender maken.

Kijk zoveel je kan

Één van de belangrijkste onderdelen van het Tourkijken is het daadwerkelijke kijken. En ja, het is lastig om alles te zien, maar niet onmogelijk. Overtuig je baas zodat je de tour op je werk kunt volgen. De belangrijkste stap hierin is om zoveel mogelijk mede collegas te enthousiasmeren, zodat hij bezwijkt onder de groepsdruk. Daarnaast moet je zorgen dat niemand je nog stoort rond vijf uur. Het moment dat er gefinished wordt en iedereen ineens gaat bellen.

Mocht het niet lukken om je baas op een normale manier te overtuigen, probeer hem/haar dan te chanteren (of neem vakantiedagen op). Lukt dat ook niet? Dan is het laatste redmiddel de radio of een liveticker op internet. Zorg in iedergeval dat je niets mist!

Heb je vrij genomen, ben je ziek (gemeld) of werkloos? Dan is het de tijd van je leven!

Als je echt niet overdag kunt kijken, dan kun je elke etappe nog downloaden via CyclingTorrents.nl!

Kijk alleen

Op je werk wordt dit moeilijk, maar wielrennen kijken is het ultieme cocoonen. Ga op die bank liggen en kom er alleen af om zelf een rondje te gaan fietsen of boodschappen te doen. Niets is heerlijker dan half (!) in slaap te doezelen met de woorden van Michel Wuyts en José De Cauwer (of Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot als dat je ding is).

cocoonen

Cocoonen volgens Google images

Zorg dat er altijd en lekker (Frans) drankje en hapje binnen handbereik is en zorg dat je nooit afgeleid kan worden tijdens de koers! Zet die telefoon op mute. Wielrennen gaat namelijk om dat éne moment in de oeverloze saaiheid. Het contrast tussen alles of niets, waarvan de wedstrijden vaak bestaan uit minimaal 80% niets. Mocht je het dus maar half volgen, heb je een grote kans dat je honderd procent naar het saaie gedeelte van wielrennen zit te kijken.

Kijk alle nabeschouwingen

hub_wine_v2_11

’s Avonds is het tijd voor de avondprogramma’s, voorheen altijd met Mart en de Avondettape. Helaas is dit weg moeten we het doen met Dione en Henry. Dit liep heerlijk samen met Vive le Velo op Sporza en je kan ook nog Tour de Jour kijken. Nu is de avond iets op de schop gegaan, maar wellicht wel beter verdeeld. De hele avond gezever over wielrennen en alles wat erbij komt kijken; dit zijn de ultieme sfeermakers van de Tour de France en doen je weer verheugen op de volgende etappe! Pak er een pintje of een frans wijntje bij. Nu is ook de tijd om die dampende camembert uit de kast te pakken. Dit is het moment dat je weer ‘gezellig’ kan doen, dus nodig eventueel vrienden uit om de dag door te spreken. Uiteraard over de etappe van die dag.

Omarm de dopingsoap

astana

In plaats van het alsmaar haten op die doping kun je het veel beter omarmen. Dit is een soap waar eindeloos over gediscussieerd kan worden. Hiermee wordt de tourkrant gevuld. Roddels en intriges. Keur het af, maar accepteer dat het er is. Het blijft toch ook wel lekker mysterieus en het is goede gesprekstof, zo’n schaduwkant van het wielrennen.

Hebben jullie nog tips om beter de tour te kijken? Laat het weten in de comments!