casco visor paul

Foto door Gijs de Rijk

Na het artikel over de Casco Speedster helm heb ik de fabrikant gevraagd of ik een bijpassend vizier kon testen. De Duitse firma was zo vriendelijk om er 1 toe te sturen en nu kan ik niet meer zonder. Ik was er al snel aan gewend. Mijn omgeving alleen niet… Het roept nogal wat vragen op en ziet er volgens anderen pretentieus uit.

Echter… Rijden met een vizier is helemaal de shit! Naast de huis, tuin en keuken ritjes heb ik de helm met vizier tijdens een aantal wedstrijden (of evenementen) getest: De Ronde van Katendrecht, een wedstrijd op de wielerbaan in Geleen, Giro Classico in Utrecht en de Wie Willem alley cat in Den Haag. Genoeg om een oordeel te kunnen vellen dus.

Als je weet hoe het werkt monteer je het vizier binnen een paar seconden op je helm. Tijdens de rit demonteren, zonder afzetten, is niet te doen. Daar schuilt dan ook het enige nadeel: Ga je rijden als de duisternis in gaat vallen dan kan je hem niet dragen.  Voordelen zijn: Nooit meer iets in je oog dat rondvliegt en je pad doorkruist. Dit wil met een zonnebril nog weleens gebeuren en is voor mij als contactlenzendrager echt heel vervelend.

Met het vizier word je niet beperkt in je zicht door een montuur. Je mist helemaal niets. Je kan niet om het vizier heen kijken, je ziet echt alles. Het grootste voordeel voor mij: als je over je stuur hangt, of diep in de beugels zit, keek ik vaak tegen de bovenkant van mijn brilmontuur wat het zicht beperkt. Dit is met het vizier volledig opgelost. Je wilt op de momenten die er toe doen altijd zo min mogelijk met je materiaal bezig zijn. Ook zie je aan de zijkanten veel meer wat op de baan, in de sprint dus, parten kan gaan spelen: bijna 360 graden zicht!

Na 2 maanden gebruik zit er overigens nog geen krasje op. Kwalitatief dus redelijk goeie shit. Ik heb de lichtste kleur, de blanke. Deze heeft een UV filter, hij absorbeert schadelijke UV-A, UV-B en UV-C stralen, en is voor mij donker genoeg om ook tijdens de meest zonnige dagen te dragen.

Conclusie: Rule #39 van de Velominati moet aangepast worden: Never ride without a vizor or your eyewear.