Toeren?

2016 was dan eindelijk het jaar waarin ik twee grote hobby’s zou combineren: fietsen en op vakantie gaan. Achteraf gezien heeft het nog aardig lang geduurd voordat ook ik dan eindelijk toegaf aan het fenomeen dat fietstoeren is. Het zat al een tijdje in mijn achterhoofd, maar toen ik een oud MTB frame met een in het oog springende lak op Marktplaats tegenkwam, was het dan eindelijk zo ver om de eerste voorbereidingen in gang te zetten.

Basis

En dat begint natuurlijk met het opbouwen van de fiets, wat bijna net zo leuk is als fietsen zelf. Samen met Jaap (die zo aardig was om zijn auto ter beschikking te stellen), reden we naar Utrecht om het Muddy Fox frame te bekijken en als het meezat mee te nemen voor een zacht prijsje. Het frame eenmaal in levende lijve aanschouwd te hebben en geen voor de hand liggende gebreken te kunnen bespeuren, zetten we de terugweg in naar Den Haag.

Opbouwen

Dan het lastigere deel: hoe gaan we de fiets opbouwen? Het frame was gebouwd voor 26” wielen en al snel vond ik (tevens) op Marktplaats een interessante Rigida DP22 x Shimano Deore XT 9-speed wielset, die niet veel later thuisbezorgd werd. Voor de banden heb ik gekozen voor Schwalbe Big Apple (twee inch breed) en daar was ik achteraf heel blij mee. Heel comfortabel door de lage druk en niet een keer lek gereden! De groepset was de volgende grote beslissing en omdat ik een redelijk strak budget voor mezelf had voorgenomen, viel mijn oog op een volledige Shimano Sora groepset. Niet het beste wat je kan krijgen, maar de groepset heeft zijn functie meer dan goed bewezen. Met de wielen en de groepset in de buidel, was de fiets afmaken een kwestie van nog wat resterende, kleinere onderdelen.

Bepakking

Omdat ik besloten had een MTB frame te gebruiken, was het niet mogelijk om rekken te monteren zoals op conventionele toerfietsen. In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om alleen een rek aan de voorkant te monteren, via het remgat in en de oogjes op de voorvork. Aan weerszijden van het Pelago Commuter rek kwamen twee grote Ortlieb Classic panniertassen te hangen en bovenop het rek spande ik de tent en slaapzak vast. In totaal kwam de bepakking uit op zo’n 15 kilogram. Niet gek. De fiets was er klaar voor!

Zuid Frankrijk(?)

Ik was van plan in twee weken het zuiden van Frankrijk te bereiken, een tocht van zo’n 1500 kilometer om vervolgens om te keren en de terugreis in te zetten. Dit zou dan uitkomen op ongeveer 100 kilometer per dag, zonder rustdagen. Dit bleek enigszins ambitieus voor mijn eerste toer. Na elf dagen en ongeveer 900 kilometer verder, in Mâcon, vond ik het mooi geweest. Na een rustdag besloot ik om weer naar huis te fietsen, wat een stuk soepeler en sneller ging dan de heenreis. Ik kende de route natuurlijk al en voelde me fysiek sterk. Dit was onderweg wel eens anders. Halverwege heb ik een serieus back-up plan gemaakt om met Jaap en Wouter terug naar Nederland te rijden (in de auto), die rond die tijd in hetzelfde gebied aan het fietsen waren. Uiteindelijk heb ik hier toch vanaf gezien en achteraf gezien ben ik blij met die keuze.

Onheil

De toertocht ging over het algemeen vrij soepel (op het dipje in het midden na), totdat ik twee dagen voor het einde in België een kleine omleiding nam en in de modderige binnenweggetjes van onze zuiderburen belandde. Dit was op zich geen probleem, zij het niet dat mijn achter derailleur het niet eens was met de enorme hoeveelheid modder en besloot in tien stukken te springen. Na deze (wat er van over was) eraf gehaald te hebben, herinnerde ik me een soortgelijk verhaal van Wouter, waarbij hij zijn fiets tijdelijk omgebouwd had tot singlespeed, om zo toch de reis te kunnen vervolgen. Gelukkig was het nog maar tien kilometer tot de camping. De volgende dag lag ik in alle vroegte voor de deur van de plaatselijke fietsenmaker, die mij maar wat graag een nieuwe derailleur verkocht. Eenmaal gemonteerd en afgesteld zette ik de laatste 160 zware maar bevredigende kilometers naar huis in. In de tussentijd brak een van mijn fietstassen ook nog af, maar gelukkig niks wat een goed geplaatst tie-wrapje niet tijdelijk kon fixen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Thuiskomen

Na 20 dagen en ongeveer 1800 kilometer gefietst te hebben, was ik dan eindelijk weer thuis. Een geslaagde eerste toer, die zeker naar meer smaakte. Je begint al snel plannen voor de volgende toer te maken. Engeland, Duitsland, of misschien gewoon door Nederland? Het kan allemaal als je op de fiets bent met een tentje, dat is het mooie. En dat is ook waarom ik al na een toer gegrepen ben: de enorme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Jij en je fiets. Wat wil je nog meer?