Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11

Bij Crankzinnig houden we van fietsen. Liefst zo hard mogelijk op een racefiets. Daar bloggen we over en we organiseren weleens een evenementje. Dit viel op bij een vouwfietsspecialist uit Engeland; Brompton. Ze nodigden ons uit om eens een dag door de hoofdstad te fietsen op deze handgemaakte stalen rossen. We grepen onze kans schoon en hebben ons vermaakt, zoals het ‘jongens uit de provincie’ betaamd!

We komen eerlijk gezegd niet zo veel in Amsterdam, terwijl het best wat te bieden heeft. We hebben Meesterknecht bezocht en ook de nieuwe shop van Rapha werd door ons aangedaan. Twee super mooie winkels die echt het bezoeken waard zijn. En wat maakt Rapha mooie spullen… jammer dat het zo prijzig is. Hier gaan we echter geen woorden aan vuil maken want daar denken anderen vast anders over. Leuk weetje over Meesterknecht: Als je daar een Stoemper (is een Amerikaans merk racefiets) bestelt dan betaal je geen invoerrechten!

Een Brompton is, volgens de website, veilig, snel, ook nog eens gemakkelijk op te vouwen. Dat laatste hebben we getest. Het is inderdaad erg makkelijk. Ondanks de lange wielbasis wordt hij verassend klein. Als je hem moet tillen doe je dit aan het zadel waar een soort handvat in is verwerkt aan de onderkant.

Wouter mocht plaatsnemen op een Brompton  1-speed in de kleur “Turkish Green”. Let wel, een frame van titanium. Dit maakt de fiets maar liefst 740 gram lichter. Je moet hier wel diep voor in de buidel tasten, elke gram gewichtsbesparing kost je ongeveer een euro. Deze Brompton, daar kwamen we achter, was uitgerust met een klein productiefoutje. Dit maakte het ook weer spannender: 12 tanden achter. Een behoorlijk zware versnelling voor een stadsfiets. Normaal wordt de fiets uitgerust met een 13 tands tandwiel, wat het fietsen een stuk lichter maakt.

Paul nam plaats op een Bromton met versnellingen. Zowel in de naaf als een derailleur. Volledig overbodig. Dus als je moet kiezen: kies 1 van beide. Tweede dwingende advies: Kies de kleur Cherry Blossom. Het kleurengamma werd onlangs uitgebreid met een aantal kleuren. Van de licht roze zien we er graag meer op de weg.

De Brompton fietsen rijden echt lekker en je kan redelijk vaart maken. Het zenuwachtige sturen door het kleine voorwieltje was even wennen, maar daarna leek het alsof je op een normale stadsfiets reed. De fiets voelde solide aan. De prijs is aan de hoge kant, maar waarschijnlijk heb je deze vouwfiets wel voor het leven.

We hebben een leuke dag gehad in Amsterdam. We gingen er met de auto naar toe. Vervolgens bij de P+R met de metro naar het centrum. Hadden we nu die twee Bromptons maar gehad, bedachten wij toen we op de terugweg de metro in stapten.