The Program

Dat een film over hem ook niet positief de test doorstaat, mag dan ook geen verrassing heten.

Lance Armstrong als hoofdpersoon levert blijkbaar een snelle, maar saaie opeenstapeling van feiten op. Daarnaast kent iedere kijker alle personages en het verhaal natuurlijk al perfect, dus verdere karakter introductie of uitleg lijkt onnodig. De film is behoorlijk ongenuanceerd, waardoor Lance erg vaak erg kort door de bocht fietst. Over fietsen gesproken, de acteurs van deze film hebben waarschijnlijk geen meter gefietst bij het maken van deze film. Ook hebben ze geen stap binnen Europa gezet, gezien de hoeveelheid green screens.

Er waren echter zeker wel positieve punten te noemen:

  • Er zitten minstens twee goede nummers in de soundtrack.
  • De bril van Michele Ferrari was cool.
  • De aftiteling was erg fijn om te zien.

Hierbij een aantal invalshoeken die tot een betere film hadden geleid:

the-program-movie-2015-photo-guillaume-canetFerrari
Dr. Michele Ferrari als hoofdpersoon. Als een evil Frankenstein laat hij renners sneller fietsen zonder ethiek een rol te laten spelen. Hierdoor blijft hij sympathiek en grappig, zoals alleen Italianen dat kunnen. Waar haal ik zo’n bril?

Vampire Blood
In de hotels tussen de etappes door houden de andere renners zich rustig, maar bij elke etappe blijkt het peloton uit een bloeddorstige troep zombies te bestaan, die uit zijn op US Postal vlees. Opgeven is geen optie en bloeddoping en EPO worden noodzakelijke middelen om te overleven. Eindigen in kakofonie van verscheurd vlees en gebroken frames. Fin.

Tour To The Future
Dr. Ferrari is niet diegene die de renners sneller liet gaan. Vooruitstrevende wetenschappelijke inzichten uit de toekomst gaven de US Postal ploeg een significante voorsprong.

Het feit dat er in de film in 1995 een externe Shimano bottom bracket in beeld verschijnt, levert overigens al het bewijs dat de ploeg beschikte over een tijdmachine.

The Crow(s)
Helaas werd er een belangrijk deel van het leven van Lance over geslagen: de vrouwen! Zijn relatie met Sheryl Crow, Kristin Richard of Anna Hansen bleven uit beeld. Dat had het juist spannend kunnen maken. Het lijkt mij een beter idee als de film over hen, of één van hen zou gaan waarbij Lance af en toe door het beeld fietst.

Sherlock Walsh
David Walsh verloor zijn baard door een potje tafelvoetbal met Armstrong. Maar zijn tactiek lag tegen de rand van vals spelen. Een baard armer maar inzicht rijker, gaat David achter de waarheid aan. Zou de hele carrière van Lance tegen het vals spelen aanzitten? Kan David winnen van de man die zelfs kanker overwon?

The USADA-Files
David Duchovny speelt David Welch en probeert erachter te komen dat Lance wel of niet een alien is. Was hij niet in de buurt van Area 51 geboren? Dat litteken op zijn schedel, is hij niet ooit gekidnapt en gemodificeerd door aliens, hij is daarna een stuk harder gaan fietsen!

Tot slot ook bij Pathé:

Er Ist Wieder Da.

Binnenkort ook de nieuwe Star Wars (!).

En mocht je toch graag naar The Program gaan, zorg dan dat je jezelf ook goed drogeert.