Champs-Élysées 2013

Met deze op het eerste gezicht nietszeggende titel hebben de ASO en de LTE een vrouwen wedstrijd in de Tour de France van 2014 aangekondigd. Het afgelopen jaar is er al veel media aandacht gegaan naar een poging van de LTE om de ASO te overtuigen dat vrouwen ook een plaats verdienen in “de Tour”, nu is de eerste belangrijke stap dan eindelijk gezet. Op de laatste dag van de (mannelijke) Tour de France, wanneer het parcours over de beroemde Champs-Élysées gaat, zal er ook een wedstrijd voor vrouwen gehouden worden.

Helaas doen de vrouwen nog niet de hele Tour, maar alleen de laatste ettape. En in welk format dit verreden wordt is nog niet bekend. Dus of de etappe met een gemengd peloton wordt gereden of dat er voor of na de mannen een losse race voor vrouwen wordt gehouden is helaas nog niet duidelijk, maar mij lijkt het prachtig om de etappe gemengd te doen. Natuurlijk is er een snelheidsverschil tussen mannen en vrouwen, maar vergeet niet dat de mannen inmiddels 3200 km achter de kiezen hebben en de vrouwen compleet fris aankomen. Volgens mij geeft het de wedstrijd voor vrouwen (en mogelijk voor mannen) ook een hoger tactisch niveau, aangezien er gebruikt gemaakt kan worden van de mannen en het lastiger wordt je competitie in de gaten te houden als slechts de helft van het veld in de zelfde race zit als jij. Hopen dus dat er voor dit format gekozen wordt.

GIRO D'ITALIA - STAGE EIGHT

Wij hebben het geluk gehad om twee van deze vrouwelijke toppers te ontmoeten, namelijk Marianne Vos en Ellen van Dijk. En zeker na het lezen van hun boek gunnen wij hun dit spotlight moment helemaal! Want het is een unieke strijd, met andere hoofdrolspelers. En nee, Marianne wint echt niet altijd! Al zal de finish op de Champs-Élysées haar wel liggen. Nu hopen dat het niet een spek en bonen ritje wordt.

Het uiteindelijke doel van de LTE is om vrouwen en mannen gelijke kansen te geven in de wielersport en ze beginnen bij de Tour de France. La Course by Le Tour de France is slechts een begin, maar natuurlijk wel een hele mooie stap in de goede richting! Uiteindelijk willen de vrouwen ook de hele Tour de France rijden en met een beetje geluk kunnen we dit vrouwelijk schoon in 2015 ook aan de start in Utrecht zien.

Bron LTE