Slide 1
Slide 2

Komende zondag gaan de gladiatoren; ehh, ik bedoel redacteurs; van crankzinnig meedoen aan een ‘Keirin’ wedstrijd in Geleen (Limburg). Maar wat is dat nu eigenlijk, dat Keirin?

Keirin is een fietswedstrijd die zich van origine afspeelt op een 500 meter wielerbaan. Keirin is een discipline die is ontstaan in Japan. Zo staan er circa zes strijders aan de meet in ieder een eigen kleurtje en nummer. De eerste drie rondes wordt er achter een gangmaakmotor aangereden, traditioneel van het merk Derny. Het tempo wordt in de luwte van deze motor opgevoerd tot zo’n 50km/u. Na deze 1500 meter verlaat de Derny de wielerbaan en dan begint de strijd! 500 meter sprint en wie het eerst de meet passeert die wint!

Zo simpel kan het zijn, maar er komt waanzinnig veel tactiek bij kijken. Daarom is deze discipline ook Olympisch geworden. Maar waar het in Japan (en andere Aziatische landen) allemaal om draait is één ding: gokken.

Ikzelf heb na een nachtje mijn verjaardag vieren in Gangnam (ja, dit was nog voor dat het een style werd) mijn kater uitgezongen in een Keirin velodrome. De ambiance was op z’n zachtst gezegd apart.

Veel Koreanse mannen turen in een krantje. Ze leken geen oog te hebben voor wat er op de wielerbaan zelf afspeelde. Ikzelf nam plaats op één van de vele lege stoeltjes en werd gelijk vreemd aangekeken door een mannetje in een blauw overhemd, stropdas en een gele smiley op zijn borstzak, waarschijnlijk een official of iets dergelijks. Ik kreeg een stapel formulieren voor mijn neus, allemaal in het Koreaans natuurlijk. Ik keek om mij heen, een paar oudjes, moeders met kinderen en wat zakenlui. Allemaal even lethargisch keken ze om zich heen. Op de wielerbaan zelf was er alsmaar een zelfde ritueel gaande. De zelfde muziekjes, buigingen, opkomst en finishlichtshow. Het was de minst boeiende sport die ik ooit had bijgewoond.

Totdat ik mij ging verdiepen in het ‘gok’ gedeelte. Ik probeerde de grote borden langs de baan te ontcijferen, daarnaast probeerde ik Engelse instructies op te snorren om die formulieren te begrijpen. Een beetje puzzelen en ik probeerde de gok te wagen om een ingevuld formulier en het equivalent van €0,50 in Koreaans geld op een toonbank te leggen. Natuurlijk werd ik keihard uitgelachen, maar wie niet waagt wie niet wint nietwaar?

Ik had geld ingezet op die kerel in het zwart, de kans dat hij won was 50% dacht ik te begrijpen. Ze gaan van start. Nu is het spannend! Kom op kerel in zwart, VLAMMEN! Geweldig gevoel zodra de renners de meet voorbij kwamen! Zwart had gewonnen, ik mocht mijn (schramele) winst ophalen!

Dit ritueel hield ik nog wel vele uren vol! Keirin is geweldig en maar goed dat het niet in Nederland op deze manier wordt gedaan, want dat zou mijn faillissement betekenen. Ga je nog eens naar Azië? Kijk of ze in dat land Keirin wedstrijden hebben, het is echt een aanrader!