IJS!

IJS!

Racefietsers in Den Haag mogen van geluk spreken. Er is altijd wel iemand te porren, in de Lola groeps app, voor een mooie en epische rit waar dan ook. Zo ook voor het plan om op zaterdag 13 december naar Vianden (Luxemburg) te gaan, daar overnachten, en op zondag daar te gaan fietsen. Met een peloton van 7 man sterk reden we richting het zuiden voor een epische tocht in de bergen en heuvels van Luxemburg.

Er waren een aantal routes gemaakt. De eerste route was 220 kilometer met meer dan 5000 hoogtemeters. We kozen uiteindelijk voor de route van 180 kilometer met ongeveer 4500 hoogtemeters. Alleen hebben we de 180 kilometer bij lange na niet gehaald, ook de hoogtemeters niet. We hebben ons flink vergist in het weer.

Al op de heenweg sneeuwde het flink terwijl dit niet was voorspeld. We hadden immers  de gehele week goed naar de voorspellingen in Vianden gekeken. Daar zijn we dan ook grof de fout in gegaan. Vianden ligt erg laag, ongeveer 230 meter boven zeeniveau, en alles er omheen ligt vele malen hoger. Je snapt hem al… in Vianden was het op zondag redelijk toeven maar na het maken van hoogtemeters werd het erg koud (tot 5 graden onder nul) en lag er sneeuw en ijs (!) op de weg.

Na een flinke uitglijder van 1 van de 7 fietsers, onderaan een afdaling in een bocht, kwamen we er achter dat er veel ijs op de weg lag. Gelukkig kwam hij er goed vanaf met wat schaafwonden en zaken die met een reisverzekering wel weer goed komen. Toen wij hem zagen glijden dachten we wel anders… het was echt een flinke smak.

We zijn voorzichtig verder gegaan maar dat kon niet voorkomen dat er maar liefst 3 van ons onderuit gingen op het ijs dat je hierboven op de foto ziet. De schrik zat er goed in. We hebben toen besloten om naar lager gelegen plekken te gaan en alleen op de grotere wegen te rijden. Het was gewoon niet te doen.

We hebben uiteindelijk 90 kilometer gefietst en ongeveer 1600 hoogtemeters gemaakt. Echt een fantastische ervaring om in dit weer in een dergelijk gebied te fietsen op je dunne bandjes. Voldaan keerden we terug naar huis met de belofte hier terug te komen als het beter weer is.

Persoonlijk noot: In een steile afdaling, gemiddeld 17%, reed ik over de 70 km/uur en begon mijn fiets hevig te trillen en dit werd steeds erger. Ik dacht echt dat mijn voorwiel los ging raken en de schrik zat er goed in. Ik kon uiteindelijk afremmen maar met de fiets was eigenlijk niets aan de hand. Kan iemand mij uitleggen wat er gebeurde? Het gaat om een BMC GF02 met Shimano R500 wielen.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13