stoplicht rood

Want dat is het! Er moet daadwerkelijk iemand zijn die het heeft verzonnen, want uit mijn natuurkundelessen van vroeger weet ik nog dat je dat instelt op een schakelbord. Weet iemand wie dat is? Ik denk dat het iemand is die alles vanuit huis doet. Of iemand die ergens in de polder woont waar alles wordt opgelost met rotondes. Anders kan ik het niet verklaren.

Dagelijks fiets ik ’s morgens van mijn huis naar mijn werk. Een ritje dwars door de stad van een kilometer of acht. Vol met stoplichten natuurlijk, maar laten we wel wezen; de gemiddelde fietser heeft maling aan stoplichten. Toch loop je zo her en der tegen kruisingen aan waar het verkeer zo druk is dat je geen andere keus hebt dan wachten op groen licht.

In het afgelopen half jaar zijn er op deze route twee kruispunten onder handen genomen. Nieuw asfalt, maar vooral nieuwe stoplichten. Slimme stoplichten! Nou ben ik een fan van stoplichten die meedenken en ‘weten’ of er wel of geen verkeer voor staat. Niets is zo irritant als net te laat zijn voor het groene licht en dan vervolgens wachten op een stoplicht dat groen is zonder verkeer. Althans, ik was ervan overtuigd dat er in het verkeer niets irritanter is voor een fietser. Bijna overal in de stad is dat inmiddels wel opgelost. Prettig voor de doorstroming en de gemoederen, maar ineens is er een slim stoplicht 2.0. Hierbij wil ik eigenlijk direct de motie neerleggen om deze stoplichten Ego te noemen!

Ego is namelijk het toppunt van egoïsme. Het houdt op geen enkele manier rekening met zijn omgeving en met wat handig is voor de verkeersdeelnemers. Het denkt echt alleen maar aan zichzelf. Of ik ben groen want er staat iemand op mij te wachten óf ik ben rood want er staat niemand te wachten. Logisch op de tekentafel, maar in de praktijk volledig onbruikbaar en frustrerend.
Laten we even de praktijksituatie schetsen die zich nu geregeld voordoet. Ik kom aanfietsen richting kruising. Het verkeer op de dwarswegen krijgt rood licht en enkele seconden later gaan de stoplichten voor de auto’s die mijn kant op gaan op groen. Helaas ben ik op het fietspad net te laat bij Ego en hij denkt dat er niemand staat te wachten. Ego blijft dus lekker op rood. Al het verkeer dat dus over hetzelfde kruispunt, precies dezelfde kant op gaat als ik, mag doorrijden. Maar ik niet. Ik sta te wachten. Daarna is het de beurt aan alle dwarswegen die los van elkaar mogen rijden. Vergeet ook vooral de tram niet die weer een eigen systeem heeft en sowieso voorrang krijgt. Pas als dan werkelijk iédereen weer op weg is, dan pas mag ik van Ego ook mijn weg vervolgen.

Dus als iemand weet waar deze insteller woont, stel ik voor alle schakelborden in zijn omgeving zo af te stellen dat hij nooit meer groen licht krijgt voor zo’n belachelijk idee.