Wie een nieuwe fiets wil kopen is overgeleverd aan de grillen van de fietsenmaker. Het bezoeken van een showroom zou een feestje moeten zijn. Een plek waarvan je denkt dat je er met alle egards wordt ontvangen. Helaas. Wie denkt dat je beter niet op een webshop kan kopen omdat de service in een ‘echte’ winkel beter is, komt bedrogen uit. Hoogst opmerkelijk!

Mijn zoektocht naar een nieuwe racefiets kwam voor de zomer op gang. Ik heb redelijk wat tijd gestoken in het uitdokteren welke fiets ik wil hebben, veel fietsenwinkels bezocht en veel vragen gesteld aan vrienden, bekenden en mijn fietsmaatjes die ik inmiddels ook tot mijn vriendenkring reken. Om een lang verhaal kort te maken: Ik heb mijn fiets uiteindelijk via een advertentie op Marktplaats gekocht bij een fietsenwinkel tegen de Duitse grens. Geen enkele fietsenwinkel, op één uitzondering na (Tom Schouten in Scheveningen), kon mij er van overtuigen (of deed zijn best) om de fiets bij hem te kopen.

Mijn nieuwe aanwinst, een BMC Granfondo GF02 105 modeljaar 2013, werd op Marktplaats aangeboden door Profile Weys in Siebengewald. Het mooie aan deze BMC is dat hij helemaal Shimano 105 afgemonteerd is, ook de remmen en het crankstel. Het was een nieuwe fiets maar inmiddels wel al twee jaar oud en daarom werd hij voor een mooie prijs aangeboden.

Na contact per e-mail, 50 euro handgeld betaald te hebben en een autorit in alle vroegte, kon ik mij opmaken voor een trip van grens naar kust op de nieuwe fiets. Volgens de fietsrouteplanner een trip van 155km op een nieuwe fiets. Ik heb hem zelf dan ook even goed nagekeken voordat we weggingen. Het zadel op de juiste hoogte, pedalen (Look!) monteren, stuur iets lager en daarna de stuurpen nog even goed aandraaien. Klaar om te gaan.

Gedrieën reden we eerst even Duitsland in, omdat het kan. Daarna snel richting het westen met de wind vanuit het zuiden. Helaas had ik het vertrek en eindpunt op mijn navigatie verkeerd ingesteld en reden we dus de gehele dag de tegenovergestelde richting. We hebben van de ingecalculeerde 155km rit een langere versie gemaakt. In totaal 190 kilometer. Dit kwam door een verplichte omweg omdat een pontje op de route alleen in de zomer vaart. Desondanks hebben we 3 keer een pontje moeten nemen. Een fantastische route op een fantastische nieuwe fiets.