saw-disc-front

Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt bij de UCI! Waarom moet iedere technologische ontwikkeling (lees: hype) nou weer opgepakt worden in het profpeloton met alle gevolgen van dien. De UCI heeft aangekondigd dat ze gaan experimenteren met schijfremmen (disc brakes) in het profpeloton.

Levensgevaarlijk! Ik leg uit waarom:

  1.  De schijfremmen zijn zo scherp als net geslepen samuraizwaarden. Bij een valpartij kan dit niet goed aflopen. De kans dat een renner een been amputeert bij zichzelf of bij een ander is zeer groot. Bij de huidige valpartijen vliegen alleen nog stukken carbon rond, maar dan ook ledematen! Dat wordt één groot bloedbad. Daarbij komt nog eens dat als de schijfremmen niet goed gemonteerd zijn ze los kunnen schieten en door het publiek kunnen schieten. De gevolgen hiervan zullen groot zijn!
  2. Schijfremmen remmen zó goed, dat je in één keer stil kan staan. Wielrenners zullen over hun stuur gelanceerd worden terwijl ze gewoon rustig voor een voorganger wilden remmen, met als gevolg één groot domino-effect. Mocht dit gebeuren aan de rand van een afgrond, worden ze zo naar beneden gekatapulteerd!
  3. Door het vele remmen dat wielrenners doen (op de een of andere manier denken renners dat dat snelheid oplevert) en de slechte koeling, wordt de remvloeistof in de hydraulische remsystemen zo heet dat het gaat koken. Mocht dit gebeuren stopt het hele systeem met werken en kan er niet geremd worden. Als dit gebeurt in een afdaling met 70km/u en er komt een haarspeldbocht aan; wat doe je dan? Er zullen vele renners over de vangrail verdwijnen. Daarnaast kan er een lek ontstaan in het systeem en spuit de kokende olie in het rond, waardoor de renners levend gefrituurd worden.
  4. Niet alleen de remolie gaat koken, de schijfremmen zelf worden ook loeiheet. In combinatie met punt 1 is het resultaat dat de remschijven als een heet mes door de boter gaan. Zelfs wanneer je zo’n fiets alleen maar over je heen krijgt levert het flinke schroeiplekken en de geur van verbrand vlees op.

Nee UCI, alsjeblieft, experimenteer niet met technologische ontwikkelingen. Blijf alsjeblieft remtechniek van meer dan 50 jaar oud gebruiken op moderne carbon velgen, want dat is veel veiliger! Waarom iets veranderen als het nu ook allemaal gewoon goed gaat?