Slide 1
Slide 2
Slide 3

Enige tijd geleden hebben wij wat Cycling Yoga lessen gevolgd bij Lola Bikes & Coffee. Dit zijn Yoga lessen speciaal ter bevordering van de fietssouplesse. Wij vroegen onze yogadocent Bente om een stukje te vertellen over de voordelen van yoga voor fietsers.

Laat ik beginnen met het gegeven dat yoga heel goed mogelijk is op de fiets. Oh.. dat was niet de bedoeling…? Alle gekheid op een stokje, yoga en wielrennen verschillen minder van elkaar dan je zou denken. Beiden ontwikkelen en vereisen fysieke kracht, souplesse, focus, concentratie, controle over de ademhaling, genieten van de weg boven het belang van het einddoel en de nodige dosis zelfkennis. En inderdaad, zoveel als zij gemeen hebben, zo anders is de vorm. Een perfecte aanvulling dus.

Nieuw is het niet, (top)sporters die yoga beoefenen en yogi’s die sporten. Sterker nog sommigen beschouwen yoga als sport, zeker wanneer ze geconfronteerd worden met de pittigere vormen van yoga. Echter ligt de nadruk bij yoga niet zozeer op prestatie en wordt het fysieke nooit gescheiden van de geest. Misschien vergeten we te vaak dat dit bij andere sporten ook niet het geval is. Gek is het dus niet, de combinatie.

En inderdaad, yoga biedt je een hele hoop. De practice biedt je de kans sneller te fietsen door gecontroleerd adem te halen, die (oh-zo-verkorte) hamstrings te verlengen, heupen te versoepelen, je schouders weer te herinneren aan het feit dat ze niet permanent ter hoogte van je oren hoeven te zitten, je bovenlijf te trainen, een betere spijsvertering en je lekkerder te voelen in je lijf. Patronen gecreëerd door eenzijdige beweging worden doorbroken. En net zo belangrijk als wat je van de practice krijgt is wat je ermee los laat: spierspanning op ongewenste plekken, zorgen aan je kop en blessures waarvan je veel sneller te hersteld.

En meer. Want hoewel ieder zijn/haar redenen heeft mee te doen aan een yoga-les en in mijn opinie iedere reden een goede reden is, houdt het hier niet op. Belangrijker nog dan een flexibel lijf is een flexibele geest. Yoga en daarbij de practice van asana’s is de bewuste inzet om de geest te trainen aanwezig te zijn.
De practice daagt jou uit je overtuigingen met betrekking tot je lichaam, jezelf en je identiteit te zien en te herzien. De practice, elke houding, daagt je uit om de grenzen te verleggen en langzaam te gaan geloven dat wat onmogelijk lijkt mogelijk is. En ook dat, is bij het fietsen van belang.

Dus komt allen en remember: geen snelle trucjes, maar Abyasa.

Liefs, Bente

Wijzelf vonden het in iedergeval een groot succes! Het is een stuk minder zweverig en een stuk zwaarder dan je van te voren zou denken! Geïntresseerd in deze bikeyoga lessen? Hou onze facebook pagina in de gaten, wij zullen aankondigen waar en wanneer deze lessen weer gegeven worden.