De strijd der titanen. De drie grote merken die groepen maken, Campagnolo, Shimano en SRAM, wij hebben er allemaal een mening over. Let the fight begin!

Jaap: Shimano kudasai!

Shimano

Ok, ik heb een voorkeur naar alles Japans.. Maar het precisiewerk van groepset  is echt helemaal voor die Japanners weggelegd, ze dan ook veel kleinere handjes. En waar zijn Japanners nog beter in? Elektronica, dus met de huidige ontwikkelingen in de richting van elektronische groepen zitten ze bij Shimano helemaal goed! En wat een prachtig systeem, Shimano Di2. Voor de wielertechnicus een uitkomst, want het stelt zichzelf af tijdens het fietsen. Voor de elektronica nerd een stukje genialiteit, elk Di2 onderdeel is een losstaand systeem in het netwerk, met de mogelijkheid om alle Di2 onderdelen met elkaar te gebruiken en weg te laten wat je niet wilt zonder dat het helemaal vast loopt. Dat kunnen die Japanners bij Shimano.

En laten we eerlijk zijn, die Italianen maken heerlijk eten en prachtige steden.. Maar een mechanisch hoogstandje dat langer dan 2 uur werkt is ze nog nooit gelukt. Voor de mensen die Campagnolo rijden en weer eens problemen hebben kan de terugweg wel eens tegen vallen, aangezien die Italiaanse Fyra je ook niet thuis brengt. Dan hebben we nog de mannen bij SRAM, tsja.. hebben die ooit iets uitgevonden?

Philippos: Campagnolo.. amore mio…

Bianchi Campagnolo shine

Alles wat wij lief hebben geven wij koosnaampjes. Zo ook bij het Italiaanse bedrijf Campagnolo. Of je nou ‘Campy’ zegt of ‘Campa’, elke kenner of liefhebber van de wielersport weet direct waar het over gaat.
Zodra het onderwerp naar boven komt, komt er een mening, ervaring, maar altijd zie je een glimlachje vershijnen.
Campagnolo, al meer dan 75 jaar staat het bedrijf garant voor prestatie, technologische innovatie en kwaliteit van de producten en diensten. Geen wonder dat Campagnolo nog altijd de voorkeur heeft als groep, bij vrije keus natuurlijk.

In tegenstelling tot het Japanse shimaNOOOOO, zit er logica in de systemen. Zo is er nooit twijfel of je nu schakelt of remt, ontvangen de kabels van Campagnolo geen AM zenders, en kan elk persoon zelf zijn cassette uit elkaar halen (hetgeen wat bij shimaNO alleen met een industrueel apparaat kan). Dit laatste is voor de simpele reden dat de gemiddelde renner na de ShimaNO 600 Arabesque er op achteruit is gegaan op het gebied van technische kennis en smaak. Het feit dat Italië het enige land is met een wieler historie is, is maar een klein puntje, wat voor een latere discussie (eind mei ga ik naar Toscane).

Toen ik mijn Bianchi overkocht, was ik heel blij dat Campagnolo daar onderdeel van maakte. Niet alleen om de betrouwbaarheid, design en uitstraling, maar omdat het gewoon alles samenbrengt. Historie. Heden. Toekomst.

En ja. over SRAM kan ik alleen dit zeggen: ik ken niemand die hiervoor bewust voor kiest. Dat zegt genoeg.

Tot slot, mocht je met het argument komen dat Campagnolo geen tours enzo wint? Shimano of SRAM (door sponsoring er tegenaan te gooien) ook niet. Elite rijders winnen ze. Om dit naar ons amateur niveau te brengen: tijdens het RollaPaluza evenement georganiseerd foor Fixed Gear Den Haag afgelopen weekend spraken de resultaten op de 500 meter sprint van Jaap (26,77 sec.) , Wouter (26,67) en mij (24,67 sec) voor zich.

Wouter: SRAM, doe mij maar een bro-set bro-set

Mijn keuze voor SRAM komt door verschillende redenen, maar met name heeft het niets te maken met SRAM zelf.

Ten eerste: design, Shimano ziet eruit alsof het van een set van Star Trek komt en Campagnolo ziet eruit alsof ze 50 jaar stil hebben gestaan. SRAM snapt het wel, onderdelen zien er gewoon van deze tijd uit zonder allemaal gekke plastic achtige vormen.

Punt twee: prijs kwaliteit verhouding. Campagnolo is duur en ik heb in mijn pro-campa tijd verschillende onderdelen binnen een korte tijd in de kliko kunnen gooien. Daarnaast is Campa compatible met niets, je moet overal nieuw gereedschap voor halen en onderdelen zijn niet uitwisselbaar met andere merken. Shimano moet zich eens focussen, ze maken van alles, waarvan je van 90% ver weg moet blijven (met name de vishengels als je wil gaan fietsen). Alles van SRAM kan je gewoon blind kopen, het is gewoon goed, goedkoop en duurzaam.

Drie: profs die boos worden op fietsen met Shimano. Ik weet het niet, misschien ben ik bevooroordeeld maar let eens op al die profs die boos worden omdat ze problemen hebben met Shimano. Misschien moeten ze het gewoon niet electrisch laten verlopen dat schakelen of er wat betere quality control erop los laten. Twee voorbeelden:

(Schleck ‘verliest’ tour door SRAM, oeps laten we het daar maar niet over hebben)

Laatste punt, SRAM schakelt heerlijk, double tap is gewoon supersimpel, alles onder één hendel. Gewoon simpele oplossingen, daar hou ik van, zonder dat je fiets een halve computer wordt.

Conslusie

De één beslist op emotie, de ander op design of innovativiteit, de ander weer op kosten. Wat vinden jullie? Laat het ons weten in de comments!