bryton rider 21

Als men aan een GPS fietscomputer denkt, denkt men eigenlijk direct aan Garmin. Garmin is bij lange na niet de enige speler op de markt. Merken als Mio, Bryton en zelfs Tomtom waagt zich aan de fietscomputers. Bryton is een onbekende speler, maar, ze hebben tegenwoordig een legio aan geavanceerde fietscomputers tegen een scherpe prijs. Zo heb ik heb de Bryton Rider 21 nu ruim een jaar in gebruik en wil graag mijn ervaring met jullie delen.

Allereerst mijn keuze tot deze fietscomputer: Ik zocht een alternatief voor Strava op mijn telefoon. Mijn batterij was elke keer leeg na de steeds langer durende ritjes. Nu vond ik dat niet erg voor mijn Strava registratie, maar wel dat ik daarna compleet onbereikbaar was. Nu wilde ik een fietscomputer die het ANT+ protocol snapte. Dit is een type draadloze verbinding tussen bijvoorbeeld je snelheid en cadans meter, krachtmeter of hartslagmeter die door de meeste fietscomputers gehanteerd wordt. Dit omdat ik al een ANT+ snelheids-& cadansmeter had. Daarnaast wilde ik dat hij in Garmin standaardjes kon, zodat ik de computer mooi op mijn stuur kon monteren met bijvoorbeeld de Bar Fly. Als laatste wilde ik er zo min mogelijk geld aan uitgeven.

Na wat research kwam ik op de Bryton Rider 20+ of 21 uit. Waar het enige noemenswaardige verschil is dat de 21 een barometrische hoogtemeter heeft. Aangezien ik wat heuvels ging trotseren wilde ik de 21. Een erg simpel ding, geen kleurenscherm, geen navigatie of touchscreen, gewoon drie instelbare schermpjes met drie regels data, prima dus! Hij is ook nog eens erg concurrerend geprijsd (rond de 130 euro). In tegenstelling tot de Garmin Edge 200, de Garmin in dezelfde prijsklasse hebben deze computers dus wel ondersteuning voor ANT+ en dus optioneel een hoogtemeter.

Na een jaar gebruik kan ik tot de volgende conclusie: het apparaat doet wat het moet doen. Genoeg batterij voor ruim 300km, de data wordt altijd goed weergegeven en komt altijd mooi terug in mijn Strava. Het apparaat laat mij eigenlijk ook nooit in de steek en werkt in weer en wind.

Zijn er dan nadelen te benoemen? Zeker wel! Zo moet je elke keer de hoogte kalibreren. Je moet dan je starthoogte opgeven anders werkt het niet goed. Hoe weet ik nou hoe hoog ik nu ben? Daar heb ik toch die meter voor? Daarnaast is de software en de website die er bij zit (voor OSX tenminste) een drama. Het stukje software wat erbij zit is gewoon erg beperkt, maar de website waar je de data naar upload is echt heel langzaam of offline. Het is zelfs zo erg dat ik de hele website maar omzeil en de data direct naar Strava upload. Daarnaast heb je een speciaal usb-kabeltje nodig voor de Bryton. In tegenstelling van een Garmin die gewoon een mini-usb gebruikt die iedereen al in huis heeft of voor een prikkie aan kan schaffen is. Na een jaar gebruik verbindt het speciale kabeltje ook mijn Bryton niet altijd even goed meer met mijn computer.

Zou ik achteraf gezien een ander merk hebben gekozen? Nee, in die tijd was dit gewoon precies wat ik wilde en nog steeds doet het apparaat gewoon wat ik wil. Wat wel spijtig is, is dat ik toch een duurdere Garmin aanraad als mensen om advies vragen. Niet om de hardware, de fietscomputer is prima, maar de software, Garmin heeft dit gewoon veel beter op orde. Ook zitten er leuke trainingsopties op de Garmin zoals een virtuele tegenstander. Of je kan fietsroutes maken door middel van populaire Strava segmenten. Nu kan er vast veel meer met de geavanceerdere Brytons, maar de software van deze Rider 21 wekt mij weinig vertrouwen dat het het zelfde niveau haalt als Garmin.

Conclusie: Als je een apparaat zoekt puur om data te registreren, meer niet, dan is de Bryton prima. Gebruik dan Strava als ‘software’ of nog betere data-analyseprogramma’s voor de powerusers (zoals bijvoorbeeld Golden Cheetah). Wil je gemak en functionaliteit? Dan is de Bryton Rider 21 niet iets voor jouw en zou ik verder sparen en kijken naar andere types en/of merken.

Update: Blijkbaar hebben recentelijk de servers bij Bryton een update gekregen, waardoor de website wel weer goed te bereiken is. Ze werken dus zeker hard aan het verbeteren van de software, dus wellicht dat ik het in de toekomst weer ga proberen!