Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6

Op den duur ben je uitgekeken op die standaard rondjes. Vanuit Den Haag is het makkelijk om te kijken hoe de wind staat en afhankelijk daarvan óf richting Hoek van Holland te gaan, óf richting Bloemendaal te fietsen. Nu kun je de route naar het noorden makkelijk een stuk verlengen als je wat langer wilt fietsen. Bij de route naar het zuiden komt het vlammen door de duinen al snel abrupt ten einde. Hoek van Holland, daar houdt het op. Toch?

Toch niet. Wil je verder naar het zuiden, dan zie je daar aan de overkant van de Maas een horizon vol met rookpluimen, windmolens en fabrieken: de Maasvlakte. Schipper Fast Ferry staat je al op te wachten aan de kade om je naar dit industriële land te brengen. Onderweg naar de overkant kom je zelfs nog wat wild life tegen in de vorm van zeehondjes minding their own business. Eenmaal daar kom je in een gedeelte van Nederland waar je verlost bent van fietspaden vol wielertoeristen. Een surrealistisch landschap.

Stoempend langs de fabrieken richting Zeeland over een paar kleine glooiingen. Hier heb je de wind pas echt mee of tegen. Weinig beschutting die je voor de elementen kan beschermen. Een bijzonder stukje Nederland. Wil je er weer weg? Het pontje bij Rozenburg neemt je weer terug naar de beschaving. Een aanrader.